Všechny články

   Záběry vznikly jako druhotný produkt při monitoringu a ostraze sokola stěhovavého v Moravském krasu. Cílem nebylo pořídit co nejlepší snímky, ale ochrana druhu. 

V tomto roce hnízdí v Moravském krasu opět dva páry. Dlouho očekávaný třetí pár se objevil mimo MK v okrese Brno-venkov, k zahnízdění tohoto páru nedošlo, pravděpodobně z důvodu rušení. Páru v NPR Vývěry Punkvy se vylíhla čtyři mláďata. O jedno mládě pár během hnízdní péče z neznámých důvodů přišel. Ostatní mláďata úspěšně vylétla během 31.5. až...

V roce 2020 hnízdí opět dva páry, celkem bylo vyvedeno pět mláďat. Jedno mládě vyvedl pár na Býčí skále, toto hnízdění bylo opět hlídáno Stráží přírody CHKO MK.

V roce 2019 hnízdí dva páry, byla vyvedena pouze tři mláďata páru z Býčí skály. Druhý pár o čtyři mláďata přišel v důsledku predace výrem velkým.

V roce 2018 hnízdí opět dva páry, celkem bylo vyvedeno osm mláďat. Hnízdo na Býčí skále je znovu hlídáno Stráží přírody CHKO MK.

V roce 2017 hnízdí v Moravském krasu dva páry. Jeden v NPR Vývěry Punkvy a nově pár v NPR Býčí skála. Celkem bylo vyvedeno pět mláďat, z toho jedno na Býčí skále. Hnízdění na Býčí skále bylo hlídáno Stráží přírody CHKO MK. V tomto roce se podařil odečet kroužku hnízdící samice z NPR Vývěry Punkvy. Záběry z fotopasti i...

Výskyt páru sokola stěhovavého byl v roce 2016 poprvé zaznamenán 6. března. Toho dne byl pozorován při hnízdních projevech. Hnízdo se třemi mláďaty bylo nalezeno 19. května. První mládě bylo pozorováno mimo hnízdo v letu a při krmení ve společnosti obou rodičů 9. června.

sokolmk.webnode.cz
Sokol stěhovavý Moravský kras
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma!